Selektiv mutisme: Anders var ufrivilligt stum gennem puberteten

Af Autisme Ungdom - Webredaktionen 13. februar, 2020

22-årige Anders Krüger fra Slagelse ser ud ad vinduet i hans værelse på Autisme Center Vestsjælland, alt imens han holder armene i vejret med hænderne foldet som djævletegn. Pludselig rækker han tunge ad vinduet med en grimasse i ansigtet.

“Det er mine tics der gør det. Jeg kan ikke rigtig kontrollere det.”

Udover infantil autisme har Anders også Tourettes Syndrom. Tourettes Syndrom er en lidelse, der for Anders’ tilfælde kommer til udtryk ved flere forskelligartede ufrivillige muskelbevægelser og flere utilsigtede lyde.


Selektiv mutisme som teenager

Særligt puberteten var en svær tid for Anders, fordi han var ramt af selektiv mutisme frem til han var 19 år: Det er en angsttilstand, hvor han ufrivilligt var stum i sammenhænge uden for hjemmet.

“At jeg var stum, og dermed ikke kunne tale, ændrede ikke på at jeg stadig havde tics. Det var ubehageligt at jeg ikke kunne åbne munden og fortælle folk at de bevægelser jeg gjorde var ufrivillige tics, som jeg ikke kunne kontrollere. Det er ihvertfald ikke et ønskescenarie når man er en teenager på 14 år, der ikke just havde den største vennekreds. Tavsheden var dræbende.” siger han, inden han fortsætter:

“Altså da jeg var 13-14 år ville jeg ikke rigtig snakke med nogen. Generelt var jeg meget isoleret. Jeg ville kun snakke med min mor og far og min forhenværende papfar. Nårh ja, og så en pædagog fra skolen. Det lykkedes mig nogen gange at snakke, men det kunne kun være meget lidt med en pibende stemme, som efter 1 til 2 år udviklede sig til en hviskende stemme. Men ofte var der kun tale om enkelte ord, så jeg har ikke brugt ord som eksempelvis jeg, på, og til. Jeg ved godt det lyder skørt, og jeg har også svært ved at forklare hvorfor det var sådan.”


Pædagog gjorde en forskel

Da Anders var fyldt 18 år, skulle det vise sig at en helt særlig pædagog blev vendepunktet for hans liv.

“Den pædagog som jeg var tilknyttet, havde en helt anden indstilling til mig end hvad jeg var vant til. Jeg blev mødt i øjenhøjde, hvor der blev talt med mig - og ikke bare til mig. Jeg følte mig meget mere værd end jeg nogensinde før havde gjort, og jeg tror at det var det første spadestik i arbejdet med at få rokket ved min taleangst. Det var en kæmpe lettelse at det pludselig var psykisk muligt for mig at kunne tale med andre uden for hjemmets fire vægge.” fortæller Anders med et stort smil på læben.


Fandt fællesskab gennem Autisme Ungdom

I dag er Anders vokset væk fra sin selektive mutisme. Men der er stadig meget at indhente:
“Jeg falder nogle gange i ordene, fordi jeg i flere år ikke har talt særligt meget. Og så skal jeg stadig få styr på de uskrevne sociale spilleregler - de er jo ikke rigtig skrevet ned noget sted. Så jeg har meget at nå endnu, men jeg har fundet troen på at jeg godt kan nå at indhente det.”

Anders er i dag bestyrelsesmedlem i Autisme Ungdom Vestsjælland, og har gjort det til sin mission at være en stemme for de unge med autisme, som har et større støttebehov - men som stadig har deres håb og drømme for fremtiden. Han har en stor passion om at blive tegnefilmsdubber, hvor han lægger stemme til tegnefilm, samt multimedie animator. Når han lægger stemme til tegnefilm, oplever han at hans tics ikke kommer frem.

Lige nu kæmper han med at få styr på en flytteplan, og skal snart på videre uddannelse.


Ros fra medfrivillige

“Vi oplever at Anders byder ind med nogle virkelig vigtige guldkorn, som vi ellers ikke havde haft med i arbejdet. Han er en stor gevinst at have med i bestyrelsen, og han bidrager med alt hvad han kan.” fortæller 26-årige Christopher Trung Paulsen fra Slagelse, der er kasserer i Autisme Ungdom Vestsjælland.

Vil man vide mere om Autisme Ungdom Vestsjælland, kan man kontakte dem på vestsjaelland@autismeungdom.dkCoronavirus: Grundet Corvid-19 er alle fysiske aktiviteter foreløbig udsat.