top of page

Banebrydende nyt projekt skal gøre viden om autisme tilgængeligt for unge autister

Skrevet af Silke E. S. Arbo, projektkoordinator


Med støtte fra Nordeafonden, Jascha Fonden og Ludvigsens Legat afvikler Autisme Ungdom i efteråret 16 informationsaftener i hele landet om autisme, målrettet unge autistiske mennesker. Informationsaftenerne kommer både til at indholde faglige oplæg om autisme fra anerkendte fagpersoner på området, og personlige oplæg fra unge autister, som Autisme Ungdom har uddannet i at holde foredrag på en stor kursusweekend afviklet i sommerferien. 


Forperson for Autisme Ungdom, Naja Kirstine Føste, udtaler: “Alt for mange af vores medlemmer i Autisme Ungdom har prøvet at stå med et papir i hånden med en diagnose på, uden at få noget at vide om, hvad autisme faktisk er, og hvad det betyder for en at have en autismediagnose. Det er simpelthen ikke godt nok. Det er afgørende for unge autister at få viden om deres diagnose - uden den rette viden viden, er diagnosen jo bare et stempel, man ikke kan bruge til så meget”


Autisme Ungdom har allieret sig med adskillige anerkendte fagfolk på autismeområdet, herunder Molis, Autismecenter Nord Bo, Specialområde Autisme, Center for Autisme, Center for Skolevægring og Pernille Hebsgaard, for at nævne nogle. Derudover har 14 unge autistiske mennesker fra alle egne af landet deltaget til en kursusweekend, som blev afviklet fra den 19. juli til den 21. juli i Høje Taastrup, hvor de seje unge mennesker blandt andet er blevet undervist i autismebegreber og kommunikationsteknikker. 


Om kursusweekenden udtaler Sofie Blenstrup, der er hovedbestyrelsesmedlem i Autisme Ungdom og en af de 14 unge oplægsholdere:” Det var virkelig spændende og inspirerende. Både at møde andre unge, der ligesom mig gerne vil holde foredrag og fortælle om sine oplevelser med at leve som autist, men også at lære en masse om hvordan man holder et godt oplæg. Det var en rigtig god kursusweekend.”


Billede fra kursusweekenden 19. juli - 21. juli 2024


Autisme Ungdom har også valgt at gå foran når det kommer til aflønning af de unge mennesker, der er blevet en del af projektet. 

“Vi oplever desværre ofte, at der er en forventning om, at autistiske mennesker og andre indefra-eksperter leverer deres viden gratis eller meget billigt, sammenlignet med fagprofessionelle, der arbejder med lignende områder. Vi mener at indefra-perspektivet og levede erfaringer er lige så vigtigt som den fagprofessionelle og den teoretiske viden, som det er mere generelt accepteret, man skal betale for. Derfor har vi valgt at sætte det gode eksempel, og sørge for at alle de unge, der afvikler oplæg til informationsaftenerne, modtager løn for deres oplæg - også selvom de frivilligt har valgt at være en del af projektet.”


Til selve informationsaftenerne, som afvikles i oktober og november, vil der udover faglige oplæg og personlige oplæg også være mulighed for at få informationsmateriale med hjem, som de unge i Autisme Ungdom selv har udarbejdet. Autismehåndbogen kalder de den, og den indeholder al den viden, håndbogens forfattere ville ønske de havde fået, da de selv fik deres diagnoser.


Der afvikles 3 informationsaftener i hver region samt en informationsaften online. Du finder en oversigt over hvilke byer der afvikles informationsaftener i hvornår her:


Region Syddanmark


Region Midtjylland


Region Hovedstaden


Region Sjælland


Region Nordjylland


Online: 21. november 


For kontakt og yderligere spørgsmål

Telefon: Naja K. Føste, projektleder og forperson i Autisme Ungdom: 21895087

Telefon: Jonas H. Petersen, ekstern næstforperson i Autisme Undomog ansvarlig for afvikling af aftner i Hovedstaden: 21895088


bottom of page